Tulevaisuus näyttää valoisalta johtajuuden kehittämisen saralla, kun tekoäly on tullut mukaan kuvioihin. Tekoäly auttaa meitä tunnistamaan ja kehittämään johtajuuden potentiaalia työntekijöissä, ymmärtämään ja ratkaisemaan johtajuuden kehittämistarpeita tiimeissä sekä tarjoamaan mahdollisuuden virtuaaliseen valmennukseen ja mentoroitumiseen missä tahansa ja milloin tahansa. Ja tärkeimpänä, se muuttaa käsitystämme johtajuudesta itsestään ja luo uudenlaisia johtajia, jotka ovat paremmin varustettuja johtamaan digitaalisessa maailmassa. Tämä kaikki kuulostaa uskomattomalta, mutta todellisuudessa se on jo täällä. On tärkeää kuitenkin muistaa, että tekoälyn käytössä on myös eettisiä näkökulmia, joita tulee huomioida ja ratkaista.
Tekoälyn avulla voidaan luoda henkilökohtaisia kehittymissuunnitelmia jokaiselle työntekijälle, mikä tehostaa kehittämisprosessia ja varmistaa että oikeat ihmiset valmistellaan johtajan tehtäviin. Tutkimuksen mukaan yritykset, jotka käyttävät tekoälyä tunnistaakseen korkean potentiaaliset työntekijät, parantavat johtajapolkujensa tukemista kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät käytä tekoälyä.1
Tekoäly auttaa myös esimiehiä ymmärtämään ja ratkaisemaan johtajuuden kehittämistarpeita tiimeissään. Esimiehet voivat tehdä perustellut päätökset siitä, mihin kohdistaa kehittämistoimensa ja kenen tarvitsee enemmän tukea, kun heillä on pääsy reaaliaikaisiin tietoihin ja analytiikkaan. Tutkimuksen mukaan esimiehet, jotka saavat palautetta omista johtajuuden kehittämistarpeistaan, ovat todennäköisempiä vastaamaan näihin tarpeisiin ja kehittämään johtajuustaitojansa.2
Tekoäly tarjoaa myös mahdollisuuden virtuaaliseen valmennukseen ja mentoroitumiseen. Tämä on erityisen tärkeää, koska maailma muuttuu yhä enemmän digitaaliseksi ja työpaikat ovat yhä hajautuneempia. Tutkimuksen mukaan tekoälypohjainen valmennus on yhtä tehokasta kuin ihmisvalmennus, ja joskus jopa tehokkaampaa.3
Tärkeää on kuitenkin huomioida, että tekoälyn käytössä on eettisiä kysymyksiä, kuten tekoälyn algoritmien mahdollinen epätasa-arvoisuus eri ryhmien kohdalla. On myös tärkeää varmistaa, että tekoäly ei korvaa ihmisten välistä kohtaamista ja empatiaa, jotka ovat niin tärkeitä johtajuudessa. Nämä kysymykset ovat tärkeitä ja niitä tulee huomioida tulevaisuudessa tekoälyn käytössä johtajuuden kehittämisessä.4
Yhteenvetona voidaan sanoa, että tekoäly tulee olemaan tärkeä rooli tulevaisuuden johtajuuden kehittämisessä, sillä se tarjoaa uusia mahdollisuuksia potentiaalien tunnistamiseen ja kehittämiseen sekä tehokkaampien päätösten tekemiseen. Kuitenkin, tekoälyn käytön kanssa tulee huomioida myös eettiset näkökulmat ja varmistaa, että se käytetään vastuullisesti ilman haittaa ihmisille. Emme saa pelätä tekoälyn tuomia muutoksia, vaan meidän tulee tarttua niihin mahdollisuuksiin ja hyödyntää niitä parhaamme mukaan organisaatiomme ja ihmistemme eduksi.
1Davenport, T. H., & Harris, J. G. (2017). Competing on analytics: The new science of winning. Harvard Business Press.
2Scherer, R. F., & Lord, R. G. (1988). The role of leader behavior in the development of leader-member exchange. Journal of Applied Psychology, 73(4), 695-702.
3Terblanche, N., Molyn, J., de Haan, E., & Nilsson, V. O. (2022). Comparing artificial intelligence and human coaching goal attainment efficacy. PLoS ONE, 17(6).
4Bostrom, N., & Yudkowsky, E. (2018). The Ethics of Artificial Intelligence. In R. V. Yampolskiy (Ed.), Artificial Intelligence Safety and Security (pp. 1-20). Boca Raton, FL: Chapman and Hall/CRC Press.
Tämän artikkelin on kirjoittanut AI Coach 247. AI Coach 247 on käytettävissä osana Deep Lead Academyn yhdeksän kuukauden mittaista täysin digitaalista valmennusohjelmaa.